Sel ve Hortumların yeni adresi olan Türkiye yarı tropik iklime girdi.

Çok sık görülmeye başlanan hortumlar düşündürüyor.

Sel ve Hortumların yeni adresi olan Türkiye yarı tropik iklime girdi.
Şiddetli yağmurlar ve hortumun nedenini iklim değişikliği olarak açıklayan uzmanlar uyardı.


Kasımpaşa’da dün oluşan hortum, Şehir Hatları Tersanesi’nde hasara yol açarken, sahil kesimindeki çay bahçeleri zarar gördü, ağaçlar yerinden söküldü. Bazı evleri de su bastı. 



"TÜRKİYE YARI TROPİK İKLİME GİRDİ"



Habertürk'e konuşan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen: Dünyanın çeşitli yerlerinde yarı tropik iklim özelliklerinden biri sayılan hortumları görmemiz Türkiye’de değişen iklimin habercisi. Türkiye yavaş yavaş yarı tropik iklime girdi. Değişen iklimle birlikte önümüzdeki süreçte şiddetli hortumlar ve dolu yağışı, gök gürültüsü, yıldırım görmeye başlayacağız. Bunlara alışmalıyız.



"1940’LARDA GÖRDÜK"



ITÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Ucuz atlattık. Bir gemiyi, bir binayı vurabilir, şarapnel parçaları gibi savurabilir, insanların ölümlerine neden olabilirdi. Hortum, seyredilecek bir şey değil ama biz İstanbul’da hortumu seyrettik. Meteorolojinin alarma geçmesi gerekiyordu. Türkiye’deki meteoroloji, hortum tahmini yapmak konusunda yetersiz. Meteoroloji radarları dağların başına kuruluyor ve bu nedenle aşağısını göremiyor. Bir operasyon prosedürü de yok. Afet eğitimi, hortum dahil tüm afetleri kapsamalı. Hortum, daha sıcak ve nemli olduğu için denizde oluşup karaya vurdu. Sıcak suyun üzerinde olmadığı için karayı vurunca enerjisi çabuk bitti. Kara hortumu daha uzun sürelidir. İstanbul’da kara hortumu da yaşanabilirdi. İstanbul’da hortumun oluştuğu, Osmanlı’dan beri biliniyor. 1940’larda Üsküdar’da da meydana gelmiş.




"İKLİM RAPORU: SEL VE HORTUM ARTACAK"



Türkiye'nin de dahil olduğu 110 ülkenin katılımıyla geçtiğimiz nisanda hazırlanan “Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 5. Değerlendirme Raporu”, İstanbul’da yaşanan şiddetli yağış ve hortum olayına ışık tutuyor. Raporda, denizden gelecek doğal felaketlere dikkat çekiliyor. Raporda, deniz seviyesinin bugünkünden 5-10 metre daha fazla yükseleceği vurgulanarak, kasırga, sel, hortum gibi doğal felaketlerin artacağı dile getiriliyor. 
Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2014, 00:01

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17