Kartal Muhtarları 19 Ekim Muhtarlar gününü kutladı

19 Ekim Muhtarlar günü kutlandı.

Kartal Muhtarları 19 Ekim Muhtarlar gününü kutladı
banner46
Kartal'ın Muhtarları 19 Ekim Muhtarlar gününü, Kartal Meydanı'nda kutladı.


Tören bir dakikalik saygı duruşuyla başladı. İstiklal marşı okundu ve çelenk konularak sona erdi. 


KARTAL MUHTARLARI'NIN BASIN AÇIKLAMASI;

"Muhtarlık müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim tarihi, Başbakanlığın 19 Ekim 2015 tarih 11 sayılı genelgesiyle, aynı gün Resmi Gazetenin 29507 mükerrer sayısı ile yayınlanarak ‘’Muhtarlar günü’’ olarak kutlanmasına karar verilmişti.


Bu günün ‘’Muhtarlar Günü’’ ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Gazi Meclisimize ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen Tüm STK ve İstanbul Muhtarlari Dayanişma Derneğimize şükranlarımızı sunuyoruz.


19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında daha sonra 2 Aralık 1833’de tarihinde Anadolu’da Kastamonu Taşköprü’de kurulan muhtarlık müessesesi 187 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık Müessesesi her ne kadar 1913 ve 1933 tarihlerinde iki defa hukuki olarak kesintiye uğrasa da o dönemler de dahi varlığını devam ettirmiştir.


Muhtarlık, Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan ender kanunlardan biridir.
Muhtarlarımız bir yandan Köy ve Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir.


Muhtarlar günü genelgesinde; ‘’Muhtarlarımız ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim gününün Muhtarlar Günü olarak belirlenmesi uygun görülmüştür’’ denilmektedir.


O halde bugün muhtarlarımızın ve muhtarlık müessesinin içinde bulunmuş olduğu sorunların konuşulması geleceğe taşınacak muhtarlık vizyonunun aynası olacaktır. Bugün ülkemizde 31.963 Mahalle ve 18.229 Köy olmak üzere 50.292 muhtar görev yapmaktadır. Kuruluşundan bu yana 187 yıllık tarihi olan muhtarlık müessesesi 21. Yüzyıla yakışır koşullarda hizmet etmesi için yeni bir Köy ve Mahalle kanununa ihtiyaç duymaktadır.


Demokrasinin kılcal damarları olan muhtarların 2972 sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmelidir. 5393 Sayılı Belediye kanunun 9. Maddesinde değişikliğe gidilmeli, maddedeki muğlak ifadelerin yerine daha somut ifadeler konulmalıdır. Muhtarın mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınmalıdır. 5490 sayılı Nüfus hizmetleri kanununda değişiklik yapılarak Muhtarlar tarafından düzenlenecek bir belge ile adres kayıt işlemlerinin yapılması sağlanmalıdır. Mahalle muhtarlarına da evlendirme yetkisi verilmelidir. Sosyal güvencesi olmayan, muhtar seçildikten sonra doğrudan Bağ-kur kapsamına dahil edilen muhtarlarımızın sosyal güvenlik primlerinin içişleri bakanlığınca doğrudan yatırılmalıdır. Muhtarın izin hakları bir kanunla düzenlenmelidir. En az iki dönem görev yapmış Muhtarların görev sonrası silah ruhsatlarından alınan harçların kaldırılmalıdır. Muhtarların sağlıklı örgütlü yapıya kavuşturulması için Türkiye Muhtarlar Birliğinin kurulmalıdır.


Bu saydığımız sorunlar, bugün muhtarlık müessesinin içinde bulunduğu ciddi sorunlardır. Çağdaş muhtarlık anlayışının benimsenmesi bu sorunların ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Muhtarlığın 187 yıllık Merkezi/Yerel idareyi temsil eden kurumları arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyetindeki Mührü’ünden alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir.


Bu nedendir ki; seçmen muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği, ‘’siyasal’’ değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmektedir. Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli işlevi de, genel/yerel idare arasındaki, iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini almıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘’Muhtar, demokrasinin temel taşıdır.’’


Bu günü bizlere ‘’Muhtarlar Günü’’ olarak ilan eden başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize ve Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında büyük emek veren Tüm Muhtar Stk ve İstanbul Muhtarlari Dayanişma Derneği teşekkürlerimizi sunuyor, tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyoruz. Saygılarımızla,"

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2016, 11:39

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17