Doç. Dr. Recep DEMİRHAN, ''Kartal'a yakışır depreme dayanıklı bir hastanemiz olacak''

İstanbul Valiliği, İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yeniden yapılmaya başladı.

Doç. Dr. Recep DEMİRHAN, ''Kartal'a yakışır depreme dayanıklı bir hastanemiz olacak''

Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Recep DEMİRHAN Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Yeni Sağlık Yatırımlarını İLÇEM GAZETESİ'ne anlattı.

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi – Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Recep DEMİRHAN 1000 yataklı genel hizmet ve eğitim araştırma hastanesi olarak planlanan yeni hastanenin, tüm odalarının Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan nitelikli hasta odası tanımına uygun olarak içinde tuvaleti, banyosu, en fazla iki hasta yatağı, televizyonu, telefonu, yemek masası, etajeri ve refakatçi koltuğu bulunacak şekilde planlandığını ve proje üzerinde yaklaşık 3 yıldır çalışıldığını söyledi.

Hastalarımız Sağlığın Kartalının Kanatları Altında Şifa Bulmaya Devam Edecek


Hastane kapasitesi 1200 yatağa kadar yükseltilebilecek.

Kliniklerdeki hasta odalarının yarısının tek, yarısının çift kişilik olarak planlandığını hem tek, hem de çift kişilik tüm hasta odalarının yaklaşık 35 metrekare olacağını söyledi. Tek kişilik odaların, acil durumlarda çift kişilik olarak da kullanılabileceğini ve hastane kapasitesinin 1200 yatağa kadar yükseltilebileceğini sözlerine ekledi.


Yeni hastane, olası bir depremin hemen ardından kesintisiz servis verebilecek şekilde sismik yalıtımlı olarak yapılacak…



Binanın düşeyde zeminle bağlantısının ayrılması için yapıların temellerine yerleştirilen ileri teknoloji ekipmanlar (sismik izolatörler) vasıtası ile depremlerin neden olduğu kuvvetli yer hareketlerinin yapılar üzerine getirdiği ek yüklerin etkilerini azaltan Japonya – ABD  başta olmak üzere deprem tehlikesi ile karşı karşıya olan gelişmiş birçok ülkede yıllardır başarı ile uygulanan bu yeni teknik aynı zamanda “Depremden Bağımsız Bina” teknolojisi olarak da adlandırılıyor. Yeni hastane projesinde binalar depreme karşı korunaklı olması amacıyla sismik izolatörlü olarak inşa ediliyor. 




Hastane Yöneticisi – Başhekimi  Doç. Dr. Recep DEMİRHAN; Ocak 2015 tarihinde Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan “Deprem Koruma Sistemleri Kampusunu” ziyaret ederek, yeni yapılacak sağlık tesisinin deprem izolatörlerini test etti. İstanbul Proje Koordinasyon Merkezi ve proje iştirakçileri ile yerinde incelemelerde bulundu. Yeni dönem sağlık yatırımları kapsamında yapılan hastanelerin; depreme dayanıklı olarak, son teknoloji ile inşa edildiğini vurguladı. 

Yeni hastanede kapalı yer altı otoparkları planlanması suretiyle geniş yeşil alanlar bırakılıyor, bu alanlar aynı zamanda afet ve acil durumlarda toplanma merkezi işlevi de görecek. İki aşamada yapılacak yeni hastane, mevcut hastanenin işleyişini kesintiye uğratmadan inşaa edilecek. Aynı zamanda Enerji tasarruf sistemiyle donatılacak hastane, tri-jenerasyon merkezi ile kendi elektriğinin önemli bir kısmını doğalgazdan üretecek. Açığa çıkan ısı enerjisi ile de hastanenin ısıtılması ve soğutulması sağlanarak işletme maliyetleri asgari düzeyde tutulacak. 



Yoğun bakım kapasitesi 120 yatağa yükseltilecek…

Yeni hastanede yoğun bakım yatak sayısı 63’den 120’ye çıkarılıyor. Bölgemizdeki önemli eksikliklerden biri olan yoğun bakım yatak sayıları iki katına çıkarılacak. Böylece erişkin, çocuk, yenidoğan yoğun bakım yatak  sayıları  artırılmış olacak.



Kapalı alan 280 bin metrekare olarak planlanıyor…

Hastanenin şu an mevcut 60 bin metrekare olan toplam kapalı alanı 280 bin metrekare olarak yeniden yapılacak. Acil durumlarda ihtiyaca cevap verebilmek amacıyla mevcut 4500 metrekare olan acil servis alanı ise 10 bin metrekareye çıkarılacak. 





Toplam ameliyathane sayısı 24’den yeni hastanede 40’a çıkarılıyor.

Hastane tamamlandığında yıllık 2 milyon 500 bin hasta ayaktan ve 60 bin hastaya yatırılarak hizmet verilmesinin planlandığını söyleyen Hastane Yöneticisi - Başhekim Doç. Dr. Recep DEMİRHAN, ihale sürecinin tamamlanması ile Ağustos ayında inşaat sürecinin başladığını hizmetlerin aksamadan ve eksilmeden devam etmesi içinde geçici yeni acil – yeni poliklinik, yeni acil yoğun bakım – yeni acil ameliyathane binalarının hastane bahçesinde inşa edilerek hizmet vermeye başlanmasının ardından eski acil servis ve eski poliklinik binasının yıkıldığını ve bu alanda inşaat kazı çalışmalarının başladığını söyledi.

Son olarak Hastane Yöneticisi - Başhekim Doç. Dr. Recep DEMİRHAN inşaat çalışmalarının yaklaşık 3 yıl süreceğini, 3 yıl sonra Kartal’a yakışır, depreme karşı dayanıklı, modern,dijital bir hastanenin  ülkemize kazandırılmış olacağını sözlerine ekledi.
 
Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2015, 19:18

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
YORUMLAR
ibrahim okcuoglu
ibrahim okcuoglu - 9 yıl Önce

Rabim hayirlisini nasip etsin bu hastane yi butun kalbimle bitcegi gunu bekliyorum rabim doktorlarimiza zaval vermesin lutvi kirdari seviyoru.m basta recep doktorumuzu butun hekimlerime sukranlarimi sunuyorum

yuksel kilic
yuksel kilic - 8 yıl Önce

Bu gurur senin olsun hocam Allah utandirmasin yolun acik olsun kartalimiza hayirli olsun

Adil Demirhan
Adil Demirhan - 8 yıl Önce

seninle gurur duyuyoruz tüm insanlık için hayırlı olsun yapılan bu hastane

SIRADAKİ HABER

banner17