Kadir Topbaş, 'Validebağ Korusu'nda ki Cami yapılabilir hale geldi.'

Validebağ Korusu'nda yapılması planlanan cami inşaatına yönelik alınan yürütmeyi durdurma kararının iptal edildi.

Kadir Topbaş, 'Validebağ Korusu'nda ki Cami yapılabilir hale geldi.'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş: “Validebağ Korusu denince sanki bu koruyla ilgili bir müdahale var. Burayla ilgili farklı uygulama yapılacak gibi algının ortaya çıkmasından rahatsız olduğumu ifade etmek istiyorum. İBB olarak geçmişten bize gelen bu tarz önemli yerleri korumayı, İstanbulluların kullanımına açmaya çalışıyoruz.”



Üsküdar’da Validebağ Korusu’nun hemen yanında bulunan ve mülkiyeti Üsküdar Belediyesi’ne ait olan bin 200 metrekarelik alanla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Tadilatının iptali ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin karar, İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından, itiraz yolu açık olmak üzere oybirliğiyle reddedildi. İlgili mahkemenin 28.10.2014 tarihli oybirliğiyle alınan kararı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Saraçhane’deki Başkanlık Sarayı’nda basın mensuplarıyla paylaştı.



Saraçhane Başkanlık Sarayı’nda yapılan basın toplantısına İBB Genel Sekteri Hayri Baraçlı ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’de katıldı. 



Başkan Topbaş basın toplantısına Karaman’da yaşanan maden faciasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Üç günden beri Karaman’daki maden faciasının sıkıntılarını yakinen takip ettiğini ifade eden Başkan Topbaş, “Umutlarımız kesilmedi. Aileleri, sevenleri, yavruları başta olmak üzere bekliyorlar. Çalışmalar 24 saat esaslı devam ediyor. İnşallah sevindirici haber gelir” diye konuştu.



Gündemin diğer konularından biri olan Validebağ Korusu ile ilgili olarakta konuşan Başkan Kadir Topbaş, Validebağ Korusu’na dair ortaya atılan iddialardan rahatsız olduğunu söyledi. Başkan Topbaş açıklamasına şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediyesi olarak geçmişten günümüze gelen bu tür yerler konusunda hassas davranıyoruz. Bu tarz önemli yerleri korumayı, İstanbulluların kullanımına açmaya çalışıyoruz. Bunun en güzel örneklerinden biri Emirgan Korusu, Yıldız Parkı, Göztepe Parkı. Bu tarz önemli nefes alma alanlarını yaşatma çalışmalarımız var. Maltepe dolgu alanı, Yenikapı dolgu alanı da yeni kazanımlarımız. Var olanları kaybetme değil, iyileştirmeye çalışıyoruz. Çırpıcı Çayırı da bunlardan bir tanesi.”



-Cami Polemiği-


Başkan Topbaş Validebağ Korusu ile birlikte ‘Cami Polemiği’nin başladığını ve bunun rahatsız edici bir durum olduğunu kaydederek, “Böyle bir mabet konusunda destek verenler vermeyenler konusunda toplumda bir ayrışmanın ortaya getirilmesi de gerçekten rahatsız edici” diye konuştu.



Başkan Topbaş, bu tür tartışmaların amacının dışına kasıtlı olarak çıkarıldığını ifade ederek açıklamasına şöyle devam etti: “Burada bir yanlış anlaşılma, erken davranma, bilgisizlik ve maalesef siyasete malzeme yapmak adına birtakım adımlar atıldığını düşünmekteyiz. Yoksa gerçekten irdelenmiş ve incelenmiş olsaydı bu boyutlara gelmezdi ve bu şekilde bir sürtüşmeyi bizler yaşamaz ve görmezdik. Bahsedilen ibadethane için tahsis edilen alan Validebağ Korusu’nun tamamen dışında yer alıyor. Koruyla hiçbir alakası yok. Ama Validebağ korusu diye gündeme taşındı.”
 

-Cami Yapılabilir Hale Geldi-


Başkan Topbaş İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı basın mensuplarına göstererek şu açıklamayı yaptı: “Buranın tapusunu Üsküdar Belediyemiz almış. Sonra İlçe Müftülüğü bir talep üzerine -özellikle ifade ediyorum- buranın bir ibadethaneye camiye ihtiyaç olduğu talebinde bulunmuş. Toplam 300 m2’lik bir mahalle mescidi ölçeğinde. Üsküdar belediyemizin bize yaptığı talep üzerine ilçe ve il müftülüğü talebinin üzerine bir plan tadilatı yaptık. 5 binlik planlarda dini tesis lejantı koyduk. Bu planların iptali ile ilgili bir karar getirildi. Biz burada ilçe belediyemizin açıklamalarını yakinen takip ettik. Başkan birçok yerde bunun açıklamasını yapmaya çalıştı. Bu konuda itirazı olanlarla başkanın son mutabakatı ‘yargının vereceği sonuçlara göre karar veririz’e kadar gelmişti. Kaldı ki biz İBB olarak yaptığımız plana sahip çıkmak için yürütmeyi durdurma kararının durdurulmasının iptaline ilişkin dava açmıştık. Bugün elimize ulaşan karara göre İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından bu yürütmeyi durdurma kararı ve plan iptali kaldırıldı. Şuanda 5 binlik planımız geçerli ve cami yapılabilir hale geldi. Zaten oradaki diğer taraflar da mahkeme kararına göre mutabakat sağlamıştı. Biz yargının verdiği kararlara uymak zorundayız. Mahkeme verdiğimiz belge ve dokümanları değerlendirdikten sonra bu kararı verdi. Bunun böyle bilinmesini özellikle istiyorum.


-Kim daha çevreci kim daha Müslüman-


Başkan Topbaş İstanbul’un tüm renkleriyle 15 milyonluk bir aile olduğunu, bu tür başkalaştırma girişimlerinin her zaman sonuçsuz kaldığını söyledi.


“Bir acıyı beraberce yüreğimizde hissedebiliyorsak mutluluğu da beraberce yakalamalıyız. Gerginlikleri, ötekileştirmeleri ortadan kaldırarak, sen ben demeden, kim çok daha Müslüman demeden, kim daha çevreci demeden beraberce geleceği hazırlamak zorundayız. Burada kardeşliği dostluğu sevgiyi ve hoşgörüyü geliştirmek hepimizin görevi. İnanıyorum ki bunlar küçük şeyler. Birileri bu ortamlardan fırsat çıkarmaya çalışabilir. Siyasi rantlar devşirmek isteyebilirler. Onlara, aklıselim olanların fırsat vermemesini istirham ediyorum.



Başkan Topbaş son günlerdeki yağışlarla birlikte barajlardaki doluluk oranının 100’de 30’lara çıktığını ve yağışların Cumartesi’ne kadar devam edeceğini söyledi. 


-İGDAŞ’ın Özelleştirilmesi-

Başkan Kadir Topbaş İGDAŞ’ın özelleştirilmesi ile ilgili olarakta açıklamalarda bulundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da özelleştirilecek kurumlar arasında İGDAŞ’tan bahsettiğini hatırlatan Başkan Topbaş , “Özellikle biz çalışanların özlük haklarının korunması yönünde ve çalışma sürelerine zarar verilmemesi yönünde hassasiyeti gösterdik, ihale şartnamesine koyduk. Şu anda 100’de 95’i İBB’ye ait olan ve Türkiye’deki gaz tüketiminin 100’de 50’sini tüketen bir kurumdan bahsediyoruz. 5 milyonun üzerindeki abonesiyle de önemli bir kurum. Parçalamadan blok olarak satmayı düşünüyoruz. İstanbul’un kasasına iyi bir gelir sağlayacağımızı düşünüyoruz. Bu parayla İstanbul’u daha fazla metroyla buluşturacağız. Bu özeleştirmeyle tüketiciye ayrı bir yükün gelmeyeceğini özellikle belirtmek istiyorum” diye konuştu.



“İGDAŞ’a uluslar arası çapta bir teklif gelip gelmediği” yönündeki bir soruya da Başkan Topbaş şu cevabı verdi: “Ciddi ölçekte bir talep olacağına inanıyorum. Ama güçlü firmaların gireceğini düşünüyorum. Birkaç firmanın birleşerek girmesi muhtemel. En iyi fiyatı veren ihaleyi alacak. Fiyat söylemem mümkün değil. İstanbul’daki abone sayısı her geçen gün artıyor. Dünyadaki diğer şehirlerde nüfus sayısı azalırken İstanbul’un nüfusu artıyor ve haliyle abone sayısı da artıyor. Bugün 5 milyon abonesi varsa gelecek günlerde bu sayı haliyle artacaktır.”



“Büyükşehir Belediyesi tarafından Karaman’a gönderilen ekiplerin çalışmaları ne düzeyde” sorusuna da Başkan Topbaş şu cevabı verdi: “Türkiye  her tarafından gücünü oraya götürmeye çalışıyor. İBB’de en iyi şekilde orada çalışıyor. Türkiye’de olmayan sadece ABD ordusunda bulunan ve İstanbul Büyükişehir Belediyesi’ne tedarik ettiğimiz Ahtapot dediğimiz bir araç var. Dakikada 8-9 bin metre küp suyu basabilen tahliye edebilen bir sistem var. Bu araçlardan iki tane orada bulunuyor.  İki aracımızdan biri çalışıyor diğeri yedekte bekliyor. İSKİ’den de robot kameralarımızı gönderdik. Uzaktan yönetilebilir bu kameralarla dalgıçların giremediği yerlere girebiliyorlar. Çok kolay değil sıkıntılı zorlu bir iş. Ekiplerimiz özveriyle çalışmalarını sürdürüyor.”
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2014, 23:41

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17