Balık severler Müjde! Av yasağı sona erdi.

Balık severlerin özlediği gün geldi çattı.

Balık severler Müjde! Av yasağı sona erdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali Müdürlüğü yeni avlanma sezonuna hazır.


Nisan ayından beri devam eden su ürünlerindeki av yasağı, 31 Ağustos’ta sona eriyor.



Su ürünleri kaynaklarının korunması amacıyla balıkların genel üreme dönemi göz önüne alınarak 15 Nisan’da başlatılan av yasağı 4,5 aylık bir sürenin ardından 31 Ağustos Cumartesi günü sona eriyor.


Su Ürünleri avcılığının serbest olduğu 2013-2014 av sezonunda (1 Eylül-15 Nisan) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Haline toplam 38.495 ton su ürünü geldi. Bu miktarın yaklaşık 4.100 tonunu kültür balıkçılığı ürünü (çipura, levrek, alabalık v.d), 2.300 tonunu ithal edilen su ürünleri, 15.650 tonunu hamsi, 1.260 tonu Lüfer, 8.160 tonunu istavrit, 1.800 tonunu palamut, 1.800 tonunu mezgit, 415 tonunu tekir ve 3.000 tonunu da diğer su ürünleri oluşturmakta.


Avcılığın serbest olduğu dönemde balık alırken şu hususlara dikkat edilmeli
 

Unutulmamalıdır ki en büyük denetçi tüketicinin kendisidir. Su ürünleri kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunmak için balık satın alırken avlanabilir minimum av boylarına ve avlanma zamanına dikkat edilmelidir. Yasak boydaki ve avlanması yasak olan türler satın alınmamalıdır. Avlanabilir asgari boylara //suurunleri.ibb.gov.tr/boy-yasaklari/ linkinden ulaşılabilmektedir.



Donmuş ürün muhakkak suretle tüketim aşamasında çözündürülmeli, çözünmüş ürün tekrar dondurulup daha sonra tüketilmemelidir.



Çipura ve levrek balığı satın alırken deniz çipurası veya deniz levreği diye daha fazla ücret ödenmemelidir. Bu balıklarının irilerinin ayrılarak tezgâhlarda doğal deniz balığı adı altında satılması ihtimaline dikkat edilmelidir. Çünkü doğal yolla elde edilen çipura ve levrek balığı yok denecek kadar az olup, çok seçkin restoran ve oteller tarafından tüketilmektedir. Kültür balıkları güvenle tüketilebilir. Su ürünleri türleri, üreme dönemleri, boy ve tür yasakları, hangi mevsimde hangi balıkların tüketileceği, su ürünleri ile hazırlanan yemekler ile balıklar hakkında detaylı bilgilere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali Müdürlüğü’nün //suurunleri.ibb.gov.tr sayfasından ulaşılabilmektedir.



Olası şikayetlerinizi 0216-468 21 00 (İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü) nolu telefona veya Alo174 Gıda Hattına, bulunduğunuz belediye sınırları içerisindeki zabıta müdürlüklerine şikayette bulunabilirsiniz.



Yeni su ürünleri av sezonunun halkımız ve sektör mensupları için bereketli olmasını temenni ederiz.
Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2014, 22:19

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17