Battal İlgezdi “İmar planın; siyaseti, menfati, çıkarı olmaz!“

Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin imar planlarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Battal İlgezdi “İmar planın; siyaseti, menfati, çıkarı olmaz!“
banner46

Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin imar planlarıyla ilgili bilgilendirme toplantısında, iki mahallenin 1/5000’lik imar planlarının karara bağlanması için İBB Meclisi nezdinde girişimlerde bulunacak bir komisyon kurulmasına karar verildi.

 
Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin katılımıyla Barbaros ve Yenisahra mahallelerinin imar planlarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

 

Ataşehir Belediye Binası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda Başkan Battal İlgezdi süreç hakkında bilgi vererek şunları söyledi: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce 1/5000'lik planlar çıkarılmıştı, fakat mahkeme kararı ile iptal edildi, o bölgede yaşayan ve arsaları yeşil alanda kalan vatandaşlarımız tarafından açılan mahkeme ile bir buçuk yıl evvelki o planlar iptal edildi. Bunun neticesinde yeni bir plan yapılması gerekiyordu. 22 Nisan 2016'da İBB bu bölgeyle ilgili 1/5000'lik planı yaptı. Bir ay askıda kaldıktan sonra 23 Mayıs 2016 tarihinde Ataşehir Belediyesi'ne geldi. Kadir Topbaş'a bu planları yaptıkları için teşekkür ediyorum. Planlar bize geldiğinde bölgede bir ofis tuttuk ve mahalleli vatandaşlarımızla görüştük. Arazisi yeşil alanlar, cami alanları, okul alanlarında kalan ve bu sebeple mağdur olan vatandaşımızın yanında yer alarak ve Ataşehir Belediyesi olarak 753 vatandaşımızla birlikte İBB'ye bu planlarda şu eksiklikler var, lütfen bunları düzeltin ve bize gönderin diye bu planlara itiraz ettik. 4 ay geçti maalesef bu itirazlarla ilgili bir değerlendirme olmadı. Artık bu itirazların Ekim ayı İBB Meclis toplantılarında değerlendirilmesini ve bize gönderilmesini istiyoruz."

 

Bu planların mevcut haliyle geçmesi halinde ve vatandaşların müteahhitlerle anlaşamama durumlarında vatandaşların burada yüzde 50 kaybı olacağını dile getiren Başkan İlgezdi, bu sebeple itirazların haklı olduğunu ve Barbaros ile Yenisahra mahallelerinin 1/5000'lik planlarına yapılan itirazların sonuçlarının bir an önce Ataşehir Belediyesi'ne iletilmesini istedi.

 

Sürecin hızlandırılması için bir komisyon kurulması teklifini ileten Başkan İlgezdi, "İtirazlar İBB'de 4 aydır bekletiliyor. CHP ve Ak Parti Ataşehir İlçe Başkanları, CHP ve Ak Parti Büyükşehir Meclis Üyeleri, Ataşehir Belediyesi Teknik Başkan Yardımcıları, iki mahallenin muhtarları ve vatandaşlardan oluşacak bir komisyonun kurulması ve komisyonun İBB Başkanı Kadir Topbaş ile imar komisyonuyla görüşerek sürecin hızlanması sağlanmalıdır. Planlara yapılan itirazların neticesinin aylar geçmesine rağmen Ataşehir Belediyesi'ne neden iletilmediği sorulmalıdır" dedi.

 

Yasalara göre İBB'nin bu itirazları 30 gün içinde değerlendirip sonuçlandırması gerektiğini vurgulayan Başkan İlgezdi, “Biz 4 aydır bekletiliyoruz. Elbette ülkemiz son aylarda zor bir süreç geçiriyor, bunu kabul ediyoruz ancak artık sürecin hızlandırılması gerekiyor. Yapılan itirazlarda aykırı bir durum da söz konusu değil, sadece adaletsizliğin giderilmesi isteniyor” diye konuştu.

 

Bazı vatandaşlar arasında mahallelerin planlarının Ataşehir Belediyesi tarafından yapılmadığı gibi yanlış bir algı olduğuna dikkat çeken Başkan İlgezdi, "İlçe belediyelerinin 1/5000'lik plan yapma yetkisi yoktur. Planlar büyükşehir ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda yapılır. Bir bölgede imar çalışması yapılıyorsa bu çalışmayı büyükşehir belediyesi yapar, ilçe belediyesine gönderir, ilçe belediyesi de yetkili kurum olarak 1/1000'lik planları yapar, meclise gönderir ve meclisten sonra da tekrar büyükşehire gider. Onaydan geçtikten sonra fiilen uygulama başlar. Ancak planları biz engelliyormuşuz gibi bir düşünce oluşması çok yanlıştır. Yetki bizde olsaydı tüm mahallelerimizin bu sorunlarını çözerdik. Planlar bize geldiğinde 2 ay içerisinde 1/1000'lik planları yapıp meclise göndereceğiz" dedi.

 

Siyasetçilerin görevinin vatandaşa hizmet etmek olduğunu belirten İlgezdi, "İmar planın; siyaseti, menfati, çıkarı olmaz. Derenin bir tarafında vatandaş perişan halde diğer tarafındaki bir apartmanda 1+1 dairenin değeri bir milyon TL. Böyle bir adaletsizlik olmaz. Vatandaşlarımızın müteahhitlerle anlaşmaları var, bekliyorlar. Hem vatandaşa hem müteahhide yazık" diye konuştu.

 

Arsa sahibi vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için müteahhitlerle yaptıkları anlaşmalarda mutlaka hukuki danışmanlık almalarını tavsiye eden Başkan İlgezdi, "Bölgede 22 civarında inşaat firması çalışıyor, ciddi olarak 13-14 firma bulunuyor. Vatandaşlarımız mağdur olmadan doğru anlaşmalar yapmalı. Müteahhitlerle anlaşma yapan vatandaşlarımız mağduriyet yaşamamak için mutlaka avukatlar ve hukuk müşavirleri yanlarında olmadan imza atmasınlar. İmzalar bağlayıcıdır. Müteahhitlerle yaptığımız toplantıda da onlara, 'vatandaşı mağdur eden müteahhide asla ruhsat vermem' dedim. Size de söylüyorum. Ben burada olduğum sürece Yenisahra ve Barbaros mahallelerinde müteahhitlerin sizleri mağdur etmesine asla izin vermeyeceğim" dedi.


Müteahhit firmaların hangi adalarda çalışma yapıp kaç kişi ile anlaşma sağladıkları da paylaşılan toplantıda Başkan İlgezdi, Barbaros ve Yenisahra mahalleli vatandaşların sorularını yanıtladı.

 

Bundan sonra yapılması gerekenler hususunda da bilgilendirilen vatandaşlara, plan irtibat ofisinin açıldığı ve bu ofiste; birleşmeden imar planı isteyen bölgelerde hak sahiplerinin başvurularının alınacağı, birleşerek imar planı isteyen bölgelerde yetkili firmaların yada direk vatandaş başvurusunun alınacağı ve kısa sürede plan çiziminin tamamlanarak onaylanacağı belirtildi. 

 

Toplantıya Başkan İlgezdi ile birlikte; İBB ve Ataşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Cemal Şerifoğlu, Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcıları Sadık Kayhan  ve Gül Coşkun, Yenisahra Mahalle Muhtarı Sadettin Kahraman, Barbaros Mahalle Muhtarı Ercan Ersin ve çok sayıda Barbaros ile Yenisahra mahalleli vatandaş katıldı. 

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2016, 01:12

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17